Vladimir Lovec (19221992)
 
Vladimir Lovec je bil vsestransko dejavna glasbena osebnost, eden od pionirjev glasbenega izobraževanja in koncertne dejavnosti v novejšem poglavju zgodovine slovenske Istre.

Rodil se je 6. aprila 1922 v Mariboru. Maturiral je med internacijo v Trevisu, v Ljubljani je študiral zgodovino in zemljepis in bil hkrati vpisan na Akademijo za glasbo. Leta 1950 je končal študij kompozicije pri Lucijanu Mariji Škerjancu in leto pozneje diplomiral še iz dirigiranja v razredu Danila Švare.

Novi dom in kariero si je v začetku 50. let 20. stoletja ustvaril v Kopru. Bil je eden prvih glasbenih urednikov Radia Koper, za Srečkom Kumarjem je za 13 let prevzel ravnateljevanje Glasbene šole Koper, vse do upokojitve leta 1982 pa je tam poučeval klavir, teoretične predmete in glasbeno zgodovino ter ustvaril vrsto izvirnih del, orkestracij in priredb za potrebe obalnih glasbenih šol.

Poleg skladateljevanja in pedagoškega dela je bil tudi dirigent, glasbeni kritik, sodeloval je pri ustanovitvi koprske koncertne poslovalnice Društvo prijateljev glasbe in je s svojim delom zelo pomembno zaznamoval razvoj glasbene kulture na Primorskem. Umrl je v Ljubljani 25. avgusta 1992.


 
VLlogo


Vprašajte več in se vključite v praznovanje:
info@he-art.si   /   +386 (0)41 449 083   /   FacebookGŠ Koper      HeArt      DPG Koper      Mok

GLASBENA ŠOLA KOPER / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.KING